Kladno minulé: Rok druhý

Kladno minulé zvolna uzavírá druhý rok své existence (oficiálně bylo spuštěno 7. 1. 2008), a sluší se proto krátké hodnocení toho, co se v tomto druhém roce povedlo či nepovedlo, a jak se činnost webu změnila.

Předně nás těší, že se stránky dostávají do stále širšího povědomí lidí místních i přespolních. V uplynulém roce zaznamenalo Kladno minulé na 50 tisíc návštěv od více jak 24 tisíc absolutních jedinečných návštěvníků, což je oproti prvnímu roku mírný nárůst. Možná k tomu přispěl také zájem novinářů Kladenského deníku a středočeské MF Dnes, kteří o projektu napsali v létě během tzv. okurkové sezóny.

S Kladenským deníkem jsme později spolupracovali na malém seriálu k výročí listopadových událostí 1989. Výsledek si můžete prohlédnout v sekci Tehdy a teď. Kladno minulé dalo Deníku k dispozici fotografie z přelomu 80. a 90. let, reportéři Deníku pak fotili dnešní podobu zachycených míst.

Pravidelní čtenáři si jistě všimli, že fungování stránek se poměrně výrazně změnilo. Nové články přibývají pomaleji a je jich méně, což je stav, s nímž jsme při zakládání stránky víceméně počítali. Řada nových materiálů je ovšem podrobnějších a jejich zpracování si vyžaduje více času. Kladno minulé přechází z fáze tvorby obsahu do fáze jeho využívání.

V minulém roce se nám sešla řada žádostí o poskytnutí většinou nějakého obrázku pro publikaci nebo školní práci. Někdy šlo o přání dost překvapivá – třeba v případě obrázku „fronty na maso“ před restaurací Jitřenka, který by se měl tento rok objevit v publikaci o dějinách řeznictví v Čechách.

Spolupracovali jsme ale také při přípravě sborníku Výzkumného centra průmyslového dědictví při ČVUT Co jsme si zbourali, který vyšel u příležitosti 5. bienále Industriální stopy. Pro muzejní noc Sládečkova vlastivědného muzea jsme připravili prezentaci Historická procházka Kladnem. A podobných drobností bylo víc.

Čtenáři Kladna minulého také pomohli při zpracování historie kladenských kin pro sedmé číslo časopisu Kladno Záporno. Z publikovaných článků připravujeme souhrn také pro náš web.

Nejoblíbenějším článkem i v minulém roce byla Historická procházka Kladnem od pana Štorka, následovaná Kladenskými hospodami a Rozdělovským mostem.

A na co se můžete těšit v nejbližší době? Předně na pokračování volného seriálu Františka Baďury o kladenské literatuře, ale také na fotografie z likvidace plynojemu MAN, od které letos uplyne pět let.

Kladno minulé tu pro vás bude i v roce 2010.

Datum: 2.1.2010, autor: Roman Hájek, kategorie: Blog, témata: o projektu

Komentáře

Přeji webu Kladno-minulé do roku 2010, mnoho tvůrčích nápadů, spojených s chodem těchto nádherných stránek a stále tak pěknou návštěvnost.

Jirka Kocar

datum: 3.1.2010 22:50, autor: Jiří Kocar