Kniha o Karlu Wittgensteinovi

Ocelový král, mecenáš a sběratel

Na konci loňského roku vyšla knížka Karl Wittgenstein – Ocelový král, mecenáš a sběratel. Jde o první ucelenější pohled na zakladatele Poldiny huti, který u nás vyšel.

Autory textu jsou Jiří Kovařík a Radoslava Schmelzová, editorsky se knihy ujala Dagmar Šubrtová. Stěžejní texty Kovaříka a Schmelzové tvoří samostatné, uzavřené celky – každý z autorů přitom nahlíží na Wittgensteinovu osobnost z trochu jiného úhlu pohledu, čímž se vzájemně doplňují.

Historik a dlouholetý ředitel Muzea Strojíren Poldi Jiří Kovařík představuje chronologii Wittgensteinova života a poukazuje především na jeho podnikatelské dovednosti, které ho dovedly až po bok magnátů typu Rotschilda či Carnegieho. Historička umění Radoslava Schmelzová naopak zdůrazňuje spíše Wittgensteinův vztah k umění, architektonickou podobu jeho rakouských sídel a pestrý rodinný život.

Součástí knihy je i přepis Wittgensteinových pamětí, které podnikatel ke konci života nadiktoval své dceři Hermine

Kniha vyšla jako součást projektu Vášnivé sběratelství, který uspořádalo občanského sdružení Arteum. Zájemci ji seženou například v kladenském informačním centru na hlavní třídě.

Datum: 5.1.2011, kategorie: Blog, témata: Poldi, průmysl, literatura, osobnosti

Komentáře

Zatím tu nejsou žádné komentáře.